loader
loader

Amalie Salamonsen, 16 år (Froland)

Månedens VG-Bud januar


Foto: Amalie Salamansen / Blakstadheia i Froland

Hei! Hvem er du egentlig?

Jeg heter Amalie Salamonsen, er 16 år og bor i Froland. Jeg spiller håndball, er håndballdommer, barnevakt, og er aktiv i Unge Kristne-Froland, som har arrangementer for ungdom flere ganger i måneden. Jeg går nå på videregående. Da jeg startet som VG-bud var jeg tolv og et halvt år gammel.

Hvor ofte og lenge jobber du?

Jeg jobber hver søndag, i tillegg til andre helligdager, som julaften, andre juledag, nyttårsaften, noen dager i påsken osv. Jeg jobber i ca. 3 timer pluss-minus, ettersom hvor mange som er hjemme, og da hvor fort jeg får solgt avisene.
Det er viktig å huske på at hvor lenge man jobber avhenger mye av hvor man selger, om det er i byer, nabofelt, blokker el. og om folk er hjemme, i tillegg til hvor mange aviser man ønsker å selge for hver gang.. 

Hva er ditt beste salgstriks?

Mitt beste salgstriks er ikke noe mer enn å smile fint og være hyggelig mot kundene, selv om enkelte ikke er fullt så hyggelige tilbake. Man må ikke presse kundene til å kjøpe avisa, det holder å spørre om de vil ha VG og si hvor mye den koster, sier de nei takk eller at de ikke leser VG, så er det greit. Da smiler du fremdeles og ønsker de en fin dag videre. Er det bare at de ikke har penger den ene gangen du kommer, så prøv igjen neste gang. Går ikke salget så bra, så ikke gi opp. Når folk ser at du faktisk ønsker å jobbe og selger hver salgsdag, uansett vær og vind, vet de at de kan regne med deg og trenger ikke å vurdere om de må kjøre ut å kjøpe avisen sin selv, eller vente på om du kommer eller ikke. De vil da ha mer lyst til å støtte deg, nettopp fordi de kan regne med deg og vet at du gjør en innsats. 

Jeg tar sjeldent fri, med mindre jeg må, fordi jeg skal på tur el. Jeg begynte med 25 aviser rundt nabofeltet jeg selger i, og har sakte men sikkert økt antallet, og selger nå 55 aviser hver søndag. 

Hva er ditt råd til de som vurderer å bli VG-Bud?

Å bli VG-bud er noe av det smarteste jeg har gjort! Man tjener bra og får pengene rett i lomma etter hver salgsdag, det er stadig konkurranser der man kan være med i trekning av å vinne kinobilletter, penger eller andre ting. Man møter mange hyggelige mennesker, får erfaring med salg og kundekontakt, noe som vil komme godt med senere i livet, pluss at det tar seg godt ut på CV-en. 😊

Jeg vil råde alle som vurderer å bli VG-bud, å gi det et forsøk. Man må ikke selge i sitt eget nabofelt om det ikke er mange som kjøper der. Man kan selge andre områder nær der man bor, om det ikke er andre VG-bud i det området.

Noe som er veldig viktig er å være tålmodig. Ikke gi opp med en gang, bare fordi man synes det tar lang tid el. Det kan fort gå et par måneder før man finner ut hvem som faktisk er faste kunder og ønsker å kjøpe VG. Etterhvert som man har funnet ut av dette, går salget mye fortere, for da trenger man ikke banke på hver eneste dør i den gata hver gang. Da holder det å gå til de husene som du vet vil kjøpe.

Det er også veldig lurt å skaffe seg Vipps. Spesielt nå som det er færre og færre som har kontanter på seg. I dag går det mest på kort. Salget øker med en gang og går også mye fortere når kunder slipper å endevende hele huset for å finne en krone her og der. 
Men husk! Penger er penger, selv de minste kronene. Om man ikke er glad i småmynter, går det fint an å oppbevare disse i glass eller sparebøsser, og gå med disse i banken etterhvert som de blir fylt opp!

Hva synes du er det beste med jobben?

Det beste med jobben er definitivt hvor hyggelige kundene er! Man får gjerne tips, noe som er utrolig hyggelig. En 5-er eller 10-er ekstra her og der, blir fort en hundrelapp mer i lomma hver salgsdag! 😊

Selv ble jeg spesielt overrasket over hvor mye kundene faktisk setter pris på at man kommer! Dette skjønner man særlig ved juletider, da mange gir gaver. Det trenger ikke være noe stort, bare en liten sjokolade sammen med noen fine ord er kjempe hyggelig! Mange er så gavemilde at man blir helt satt ut... 

Hvorfor har du fortsatt som VG-Bud som lenge?

Grunnen til at jeg har vært VG-bud så lenge er at jeg virkelig har sett verdien i det, både lønnsmessig, med tillegg av tips, og ved alle de hyggelige kundene! Når noen åpner døra med et stort smil, sier god morgen og slår av en liten prat, føler man virkelig at man blir satt pris på, og gjør noe med dagen til folk, selv om det bare er snakk om en avis og et lite smil. (Noe som også er å tenke på når man kanskje er det første ansiktet noen ser om morgenen. Hvordan man oppfører seg som selger kan også ha mye å si for hvordan kundene oppfører seg tilbake).

Jeg har nå vært VG-bud i snart 4 år, og jeg kan love deg at jo lengre du holder på, jo bedre blir du kjent med kundene, og de kjent med deg! Det blir da hyggeligere for hver gang, å være avisbud. Salget går fortere og fortere, for etterhvert vil kundene stole såpass på deg at de legger ut penger dersom de ikke skulle være hjemme, eller avtaler med deg om å betale på forskudd, man sparer da masse tid fordi man ikke trenger å vente på at noen skal åpne eller finne frem penger, noe som selvfølgelig er veldig greit!

loader